Trolla IL ble grunnlagt i 1894, og er med det blant landets eldste idrettslag som fortsatt er i drift. Trolla IL drifter idrettshuset, hytta på Damhaugen, kunstgressbanen og idrettsplassen. De legger til rette for breddeidrett og skiløyper, allidrett for barn, Taekwondo, volleyball, diskgolf og korps. I tillegg har de ansvar for arrangement på 17. mai, motbakkeløp og loppemarked hver høst. Det er også et eget treningsrom på idrettshuset, og alle beboere kan bli medlem og få tilgang til trening der.

Trolla har egen sanitetsforening, som blant annet sørget for at Trolla fikk egen barnehage på 1970-tallet. De møtes jevnlig og selger blant annet fastelavensris til husstandene.

I Brænnebukta båt- og naustlag kan du bli med i et båtfellesskap som gir deg tilgang til båt og en trivelig dugnadsgjeng.

Trolla FAU er aktivt engasjert i barnehagebarnas ve og vel, og gjennomfører aktiviteter og tiltak med tanke på å bedre barnas trivsel.

Dersom du er interessert i kunst og kultur, kan du engasjere deg i band, korps - eller ta initiativ til kunstutstilling på Brakka, slik lokale kunstnere tidligere har gjort.

Det er gode fiskemuligheter fra dypvannskaia i Trolla, og har du fiskekort, er det flere fiskevann rett i nærheten.

Det er mange flotte turmuligheter og turmål i området. Trolla er en port til Bymarka, og er koblet på det store nettverket av stier og veier som er der. Det er plassert ut benker på utkikkspunkter og rasteplasser, blant annet på Holstvollen og Damhaugen. Sistnevnte har både grillhytte og servering lørdag og søndag fra nyttår til påske. Både Trollafjæra og Brænnebukta er fine turmål for de som liker fjord og fjære.